Yazar- Leyla İrten


İnsan hayatının ilk yıllarında, bebeğin, alabildiği ilk anda, eline kalem tutuşturup, önüne kağıt verip ilk çizgilerini saklayıp, ileride kendisine göstermek hoştur… Çocuklarımızın ailesi ile, çevresi ile iletişimi için en önemli enstrümanın resim oluşu, çocuğun psikolojisinin ilk ipuçlarını her yeni yaş döneminde çizdiği resimlerde arıyor olmak; resmin; kişiliğe; nasıl tarafsız bir ayna olduğunun kanıtı gibi değil mi?  Resim; rastgele, içten geldiği gibi çizildiğinde kişiliği yansıtıyorken, planlı, programlı seçilmiş bir nesneyi, manzarayı, kişiyi her ne seçildiyse, kişinin kalemi, fırçayı tutuşu bile fark yaratmıyor mu?

Ve resim yapmak öğrenilir mi? İlk yaşlarından itibaren elindeki kalemi ile, fırçası ile bir çocuk o serbest çizimlerinden sonra, muhakeme yeteneği geliştikçe, gördüğünü planlı şekilde resmetmeye başladıktan sonra, onun bu etkinliğini izleyen eğitmeni, çizgilerin, renklerin, ahengin mesajları ile resim yeteneğini belki de destekleyecek…ama ya bunu destekleyecek kişi çevresinde değilse resim yapma fırsatı kaçmış mıdır? Neyse ki; ergenliği de geçmiş olsun, yetişkin biri resim yapmak arzusundaysa kendini bu sanat dalı ile ifade etmesinin tabii ki çeşitli yolları var.

Resim yapmak, yeni bir lisan öğrenmek gibi, ne kadar erken öğrenilse belki daha iyi ama aile, çalışma hayatı, yaşam gailesi vs. derken resim yapmayı öğrenecek kişilerin imdadına da, resim kursları, özel atölyeler koşuyor.

Kendisi ile resim sanatı sayesinde yollarımız kesişen değerli hocamız Yasemin S. Pas, işte yetişkinlerin bu sanat dalına duyduğu ilgiyi doğru kanala yönlendiren ve bazen, kendindeki cevherin farkında olmayan “genç” ressamları yüreklendiren bir resim öğretmeni. Dokuz Eylül Üniversitesi G.S.F. Resim Bölümü'nden mezun olduktan sonra yüksek lisansını Akdeniz Ü. Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Ana Sanat dalında  yaparak çeşitli kurumlarda görev almış.

Antalya’da, diğer büyük illere göre görece daha rahat ulaşılabilen resim kurslarından, halk eğitim merkezlerine bağlı ortamlarda yararlanmak mümkün. Yasemin Hanım, bunlardan Azize Kahraman Halk Eğitim  Merkezi Kurs merkezinde görevli.

Resim sanatının profesyonelleri arasında yer almaya namzet ressam adaylarının, deyim yerindeyse, olgunlaşmaları sırasındaki adımlar ve genel olarak, resim öğrenme ile ilgili Yasemin hanımla bir sohbetimiz oldu.

 

Yasemin Hanım, Muratpaşa Belediyesi’ne bağlı Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi’ndeki görevinizden bahsedebilir misiniz? Burada resim yapmaya ilgisi olan ya da resme gönül vermiş ancak bir şekilde vakit ayıramamış yetişkinlerle yolumuz kesişiyor. Genelde ‘Ben bir çöp adam bile çizemem’ diyerek geliyorlar. Kendi içlerindeki potansiyelin farkına varmalarına, sizin de dediğiniz gibi yeni bir lisan yeni bir ifade biçimi kazanmalarına yardımcı olmaya çalışıyorum. Hangi yaşta olursak olalım sanatın insan hayatında olması gerektiğini vurgulayarak bir nevi terapi merkezi, rahatlama alanı oluşturuyoruz.

Kurslarınızdaki resim eğitimi etaplarından bahsedebilir misiniz? Temel sanat eğitimi adı altında desen, perspektif ve renk bilgisi çalışmaları yapıyoruz. Bunları yaparken öncelikle karakalem çalışmalarıyla başlıyoruz. Daha sonra kursiyerin eğilimine göre pastel, suluboya, akrilik veya yağlıboya tekniğine yönlendirerek resimler yapıyoruz.

Bir “genç” ressamın olgunlaşabilmesi için önerileriniz nedir?

Gençlere tavsiyem şu olabilir. Mümkün olduğunca müze ve galerileri gezmeleri, teknolojiyi, güncel sanatı takip ederek bıkmadan usanmadan daha çok üretmeleri  gerektiğini düşünüyorum.

Devletin sağladığı imkanlarla ücretsiz gerçekleşen bu kursların amacına ulaşması konusunda geliştirici önerileriniz neler olur?

Halk eğitim kurslarına genelde her kesimden, emekli, yaşça olgun kişiler katılıyor. Daha farklı yaş gruplarına ulaşarak resme ilgisi olan insanları buraya dahil ederek sanatın iyileştirici ve birleştirici etkisiyle onları daha mutlu edeceğimizi düşünüyorum. Kursiyerlerin içindeki resim potansiyelini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu süreçte kendini resme teslim etmesi ve kendini yeni bir ifade biçimi ile anlatmaya çalışması ve bundan dolayı ya

şadığı hazza katkıda bulunmak beni mutlu ediyor. Tabii; sevgili kursiyerlerime önerim, hiç yılmamaları, bıkmadan kendi sınırlarını zorlamaları, sürekli cizerek keşfetmeye devam etmeleri...hepimizin bildiği gibi, çok çalışmadan hiç bir güzel sonuca, ulaşılmıyor.

 

 

Bu şekilde, hedefe yönelik istikrarlı çalışmalar ortaya koyan değerli kursiyerlerimizin eserleri,  yoğun geçen 2022-2023 dönemi sonunda,12-18 Haziran 2023 tarihleri arasında Muratpaşa Belediyesi Atatürk Kent Meydanı'nda  sergilendi. Sayın

Ümit Uysal'a ve bu değerli çalışmaların ortaya konmasında destekleri olan tüm yetkililere bu vesile ile teşekkür etmek isterim. 

Yasemin Hanım, değerli görüşleriniz için çok teşekkürler, her daldaki öğretmenin yaşadığı gibi resme gönül vermiş, gerek sadece boş zaman değerlendirmek için, gerekse “ressam” olmayı seçenlerin yol haritasındaki öneminiz çok büyük. Emekleriniz için tekrar teşekkürler, çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

 

Değerli öğretmenleri sanatseverlerle buluşturan Halk Eğitim Merkezleri, ATASEM ve benzer tüm kuruluşların yönetimlerini de ayrıca buradan kutluyorum. 

 

 

 

Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi :https://azizekahramanhem.meb.k12.tr/

Şirinyalı Sanat Merkezi ile ilgili : https://kultursanat.muratpasa-bld.gov.tr/kurslar/6

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.