Yazar- Leyla İrten


Sihirli dünyanın çizgileri…9.Sanat* konuğum Gökçe Akgül

Atamızı Anma- Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun!

Bu yazıyı GÜSAD Kuşaklar Buluşması sergisine katılan sevgili genç sanatçılarla da paylaşabilir misiniz? Kimbilir;  bu paylaşım onların önünde beliren yolun ilk adımlarıdır?

Sevgili Dostlar;

GÜSAD’ın “Karantinada Kuşaklar Buluşması- Çocuk/Genç Resimleri Sanal Koleksiyonu” GÜSAD Sanat Buluşmalarının üçüncüsü olarak 19 Mayıs 2020 -Salı günü GÜSAD youtube kanalında https://youtu.be/uLV12lY0iWo adresinde yayınlandı.

Renkli hayalgücünün en verimli en sınırsız halinin çocuklukta, yetişkinliğe atılan erken adımlar döneminde olduğunu düşünüyorum.

Bu sanal koleksiyon hazırlanırken konunun serbest bırakılması da  iyi olmuş, çocukları böylesine kısıtladığımız COVID19 karantina günlerinde bir de; konu şu ya da bu denseydi sanırım bu kadar zengin bir paylaşımla karşılaşmazdık.

Özgürce kullandıkları renk ve figürlere bakınca, bir çocuğun resim yaparken hem öğrenip hem düşünüp, hem de birilerine anlatma gayreti var mıdır, taklit mi ediyordur,  gördüğünü mü paylaşıyordur, hayal mi ediyordur,  diye bir kez daha düşündüm. Sizce?

 

ÇOCUKLUKTAN YETİŞKİNLİĞE YUMUŞAK GEÇİŞ - ÇİZGİ ROMANLAR-ÇİZGİ FİLMLER…Çocukluğunuzda ne tür kitaplardan hoşlanırdınız? Hikaye kitaplarını okurken resimli olanı ile karşılaştığında insan sanki roman kahramanı ile resmen tanışmış gibi olmuyor muydu? Eline alıp okuduğu çizgi roman, seyrettiği çizgi filmlerde cocuk girdiği hayal ülkelerinde hayali kahramanlarla kendini özdeşleştirmez mi?...Şöyle düşünüyorum da; mesela küçükken, sevimli hayalet Casper’ı, ilk bir sinema filmi olarak görseydim belki çizgi film kahramanı olanını gördüğümdeki kadar sevecen karşılayamayabilirdim. Düşünsenize “hayalet” ten bahsediliyor ve uçuşan sevimli bir yaratık kahraman, çocuk zihninde bir korku ya da endişe  yaratmıyor.

                                                                                                                                                

ÇİZGİ ROMANın ve ÇİZGİ FİLMin gücü bu işte…                                                                                                                         

Sizler hangi çizgi roman karakterini ya da çizgi filmi hatırlıyorsunuz Tom ve Jerry(ilk 1940) gibi sevimli hayvan dostlar mı? Ya da  Teksas(ilk 1954), Red Kit(ilk 1946), Baltalı İlah Zagor(ilk 961) gibi biraz daha ileri çocukluk, hafif ergenlik yaşlarının çizgi kahramanları mı? Onlar hep iyiliğin savunucuları, halkın kahramanları, kurtarıcıları, her daim gönül kazananları idi…1962 den bu yana hayatımızda bulunan  Örümcek Adam, Hulk gibi kahramanların yarattıkları etki hepimizce malum. İşin özeti; yetişkine de  çocuğa da  çizgi karakterler/çizgi eserlerle mesaj verme, bir konuyu aktarma, ciddi bir sanat…ve; sanat sıralamasına* (aşağıdaki liste)  9. olarak girmiş.                                                                 

1.Mimari 2. Heykel 3.Resim 4.Müzik 5. Dans 6.Şiir 7.Film 8.Televizyon 9. Çizgi Roman

 

Bu yazımda, hem resim sanatı ile ilgilenenlere farklı bir deneyimden bahsetmek hem de GÜSAD’ın Kuşaklar buluşuyor Sanat Buluşmasında sanal sergiye katılan tüm geleceğin sanatçılarına ve sanatçı ruhlu yetişkinlere “çizgi roman” dalında önemli bir ismi Gökçe Akgül’ü tanıtmak,  görüşlerini paylaşmak istiyorum; sağlıcakla kalın;

 

Türkiye’de alanında başarılı çalışmalar yapmış ve  bir çok çocuk kitabında imzası olan Gökçe Akgül’e genç yeteneklerimize ve bu yönde kendini geliştirmek isteyen çizerlere ne gibi öğütleri olur?

Sayın Akgül;

Her resimle uğraşan çizgi roman da yaratabilir mi?

Çizgi roman, benzer pek çok sanat dalında  olduğu gibi üreten, kendini geliştiren, anlatacaklarını çizgilerle ifade etmek isteyen herkesin kullanabileceği özgün bir ifade biçimi. Bu yüzden çizgi romanı bir iletişim şekli olarak da düşünebilirsiniz.

Yani evet düşüncelerinizi, hikayelerinizi, ya da hayata ilişkin size önemsiz gibi gözüken kaygılarınızı bile çizgi romanın gücünden faydalanarak anlatabilirsiniz.

Evet bence herkes çizgi roman yaratabilir. Çünkü çizgi romanın temelinde anlatmak, iletişim kurmak vardır.

Eğer bu kaygıyı hissediyorsanız, anlatmak, ifade etmek istiyorsanız evet siz de potansiyel bir çizgi romancı olabilirsiniz.

Elbette düşüncelerinizi çizgilerle anlatırken pek çok alanda olduğu gibi yeterli bir seviyeye gelmek için çalışmanız gerekecektir. Çizgilerle, karelerle,ardışık resimlerle anlatmak istediklerinizi en doğru biçimde aktarabilmek için kendinizi geliştirmeniz, çağdaş metotları, temel teknikleri de bilmeniz gerekecektir.

Tabii ayrıca üretebilmek için tüketmeniz, hayal gücünüzü, iletişim metotlarınızı ve ifade biçimlerini sorgulamanız, geliştirmeniz ve çabalamanız da gerekecektir.

Çizgi roman ortaya koyarken, öyküyü bir işbirliği ile bir başka sanatçı ile mi oluşturuyorsunuz? Yoksa öykü de çizimler gibi size mi ait?

Çizgi roman bazen bireysel bir çabanın bazen de kolektif bir sürecin sonucu olarak karşımıza çıkabilir. Her iki durumda da yazarı, çizeri, senaristi, renklendireni, metinlerini hazırlayanı ya da birden çok çizeri…vs.. olabilir.

Ben şimdiye kadar yer aldığım çizgi roman projelerinde, yazarlarla birlikte de çalıştım, kendi yazdığım çizgi roman kitapları için de çizdim.

2012 yılında Simla Sunay’ın yazdığı Desen yayınları tarafından yayımlanan Mavi’nin Mutluluğu benim çizer olarak yer aldığım ilk çizgi romandı.

Simla Sunay hikayeyi yazdıktan sonra bana iletmiş ben de çizgi romana dönüştürebilmek için önce metinleri çizgi roman senaryosuna çevirmiş ardından çizmiş ve renklendirmiştim.

Yazdığım ve çizdiğim ilk çizgi romanım  “Isaac Newton” u 2016 yılında Karakarga yayınevi yayımladı. Hemen ertesi sene “Albert Einstein” yayımlandı.

Bilim insanlarını ve bilim içeriklerini hikayeleştirerek anlatmaya özen gösterdiğim  çizgi romanlarımı hem yazmış, hem çizmiş ve tüm görsel süreci (hikaye, senaryo, çizim, renklendirme …) kendim tamamlamıştım.

Şu sıralarda tamamlamak üzere olduğum iki ayrı çizgi romanda da farklı yazarlarla çalışıyorum. Yazılan metinleri görsel hale getirebilmek için senaryolara dönüştürüyorum ve  çiziyorum. Sanıyorum yaz aylarında yayınlanacak  çizgi romanların ardından yazdığım ve çizdiğim üçüncü çizgi romanımı tamamlayabilmek için de bir fırsatım olacak.

Çizgi roman alanında kendini geliştirmek isteyen genç sanatçı adaylarına önerileriniz neler olur?

Büyük ve süslü laflar etmeyi pek sevmem ancak kendi yolumla ilgili edindiğim deneyimlerimi paylaşmak isterim.

Öncelikle tüketmenin, bir denge içinde bilinçli tüketmenin çok önemli olduğunu söyleyerek başlamak isterim. Yani siz bir çizgi roman yapmak  istiyorsanız öncelikle çizgi roman tüketen bir yapıda olmalısınız diye düşünüyorum. Sizden önce yapılan işleri, eski ve çağdaş sanatçıları, çağdaş üretimleri, çağında öncü olmuş, klasik haline gelen işleri görmeli, okumalı, incelemelisiniz. Farklı içerikler sizi besleyecektir. Sizden önceki ya da günümüz sanatçılarının sorunlara, sorulara nasıl yaklaştığını, hikayeyi nasıl anlattığını nasıl başladığını, nasıl bitirdiğini ya da rengi nasıl kullandığını görmek size iyi bir çizgi romancı olma yolunda güzel bir katkı yapacaktır.

Çizgi romanı sadece çizgi roman okuyarak geliştirmek çok da doğru bir yaklaşım olmaz diye düşünüyorum. Filmler, animasyonlar, kitaplar, bir hikayeyi anlatabilmek için kurgulanmış her türlü görsel ifade şekli kendinizi geliştirmeniz ve anlamanız için size bir bakış açısı kazandıracaktır. Kareleri kurmak,  sahneleri tasarlamak adeta bir görüntü yönetmeni gibi çalışmak konusunda sinema size çok şey katacaktır.

Bir hikayeyi anlatmak, ilerletmek ya da bitirmek konusunda veya karakter oluşturmak konusunda okuduğunuz kitapların size katkısı azımsanamaz.

Renk nasıl kullanılır , çerçevelerin, karelerin kullanımı, arkaplan ya da karakterin çizimi, sayfa kompozisyonu ya da hareketin devamlılığı işte bu konularda kendinizi

teorik anlamda geliştirmenin yanında bol bol çizmeli ve denemelisiniz. Çalışmalısınız.

Unutmayın teorik olarak bilmeniz gerekenler belki de ortalama bir kitabın içeriğini dolduracak kadar az olabilir ama bu bilgileri uygulamak için, doğru açıyı doğru karede doğru renkte anlatabilmek için edineceğiniz deneyim ise yıllarınızı alabilir. Ama karamsar olmaya gerek yok eğer çalışırsanız, üretirseniz ve bilinçli bir şekilde tüketerek bir denge kurarsanız kendi gelişiminize şahit olacaksınız ki bu da bence dünyada deneyimleyeceğiniz  en değerli şeylerden de birisidir :)

 

Çizgi roman konusunda bahsettiğiniz şekilde iyi bir çizgi roman tüketicisi olma yolunda hangi yayınları/eserleri önerirsiniz?

Tenten, Asteriks, Tılsım (Amulet) , Maus, Gon, Tiny Titans, Calvin and Hobbes, Bone

Sayın Gökçe Akgül’ün cigileri, karakterleri, çizgi romanları ile aşağıdaki adreslerde tanışabilirsiniz; Sanatçının çizim sürecini ve çalışmalarımı www.behance.net/gokceakgul adresinden ya da Instagram/ gokceakgul sayfasından takip edebilirsiniz.

 

Einstein Çizgiromanndan örnekler  https://www.behance.net/gallery/68488635/Einstein-COMIC-BOOK                                                                      

Newton Çizgi romanımdan örnekler https://www.behance.net/gallery/44909553/Newton-COMIC-BOOK                                                                                                                                             

Eğlenceli Tarih (İlk öğretim tarih dersi çizgi roman içeriği ) https://www.behance.net/gallery/68522627/Eglenceli-Tarih-III-History-with-Cartoons-Vol-III                                                                                        Mavi'nin Mutluluğu Çizgi romanından örnekler https://www.behance.net/gallery/19803343/Mavinin-Mutlulugu-COMIC-BOOK

Karakter tasarımı örnekler: https://www.behance.net/gallery/86817545/WIP-Comics                  

İKSV Komşuluk Şarkısı örnekler https://www.behance.net/gallery/67993067/Komsuluk-Sarks-A-Good-Neighbour-Song-BOOK                                                                                                                Çizgi roman örnekler https://www.behance.net/gallery/44046155/Comic-pages-Cizgi-roman

Gökçe Akgül, teşekkür ederim, başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum

Tüm sanata ilgi duyan ve sanatla yaşayan herkese sevgilerimle, 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.