Antalya sadece turizm için değil, aynı zamanda birçok kere değinildiği üzere, önemli bir kültür/sanat rotası.
“Antalya Kültür Sanat” ismi çok da yerinde hem de bu zengin rotayı ifade ediyorsa da aslında AKS olarak çok da önemli bir misyonu olan çok değerli bir sanat mekânı.
Misyonu, vizyonu gibi genel bilgilerine kendi web sitesinden ulaşılabilecek bu önemli kültür sanat durağını, yöneticisi ile bir araya gelip, bu sohbet yazısında buluşarak tanımak, mini galeri yazı dizime heyecanlı bir nokta olacak, şimdilik.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) iş dünyasındaki öncü duruşu ile böyle önemli bir sanat ortamını hayata geçirmesi gerçekten takdir edilecek bir kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımı kanımca.
Gerçekten çok dikkat çekici iyi bir uygulama örneği.
Yeni görevini tebrik ederek başlayacağım sohbet yazımda Aybüke Koçak’a hemen sormak istedim.
ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı’nın oluşturduğu yenilikçi, ilerici bir kültür sanat mekanı olan AKS’ın ulusal/uluslararası kardeş kuruluşlar, müzelerle işbirliği var mı?
Antalya’nın sosyokültürel gelişimine liderlik etmek amacı ile kurulan vakfımızın çatısı altında hayata geçirilen Antalya Kültür Sanat’ın kuruluş aşamasında Suna-İnan Kıraç Vakfı ve Pera Müzesi’nin kıymetli ve vizyoner destekleri olmuş. Pera Müzesi ile centilmenlik anlaşması mevcuttur.
Antalya Kültür Sanat, ulusal ve uluslararası sergilere ev sahipliği yaparken, yetişkin ve çocuklar için sanat eğitimleri veriyor; konferans ve panellere uzanan geniş bir yelpazede kültür ve sanat etkinlikleri düzenliyor. Bu programların planlamasında hangi kriterler göz önünde tutuluyor?
Tüm etkinliklerde öncelikli kriterimiz konularında yetkin moderatör, konuşmacı ve eğitmen seçimidir. Alışılagelmiş atölyeler ya da konulardan ziyade farklı, ilgi çekici alternatiflerle kültür sanat etkileşimini artıracak seçimlere yönelme çabasındayız.
Göreve Devrim Erbil sergisi ile geldiniz (bu değerli sergi ile ilgili de bir sohbet yazımız olacak), Antalya için çok önemli anlam taşıyan bu uluslararası değere sahip sanatçının sergi hazırlık etaplarından bahseder misiniz?
“Buluşma” sergisinde, Erbil ailesinin tüm sanatçı üyelerinin tek çatı altında ilk defa bir araya gelmesine tanıklık ettik. Daha öncesinde hazırlık süreci başlamış olan serginin, toparlanma ve kurulum aşamasında göreve geldim. Bu aşama tüm ekibin ekstra performans ile çalıştığı, yoğun, yorucu ama bir o kadar heyecanlı bir süreç. İlke tanıklık edilen bu sergiye katkı sağlamış olmak çok gurur verici bir deneyim oldu. AKS çatısında özel seçki ile bu değerli buluşmanın gerçekleşmesine olanak sağlayan yönetim kurulumuza, Devrim Erbil, Çiğdem Erbil, Renk Erbil ve Evrim Erbil’e sizin aracılığınız ile tekrar teşekkür etmek isterim.
AKS’ ın müze yapısından kaynaklı ücretli girişi olması nedeni ile Antalyalı tüm sanatseverlerle kaynaştığını düşünmekte misiniz? Halkla bütünleşen bir sanat ortamı yönünde çalışmalarınız/planlarınız/projeleriniz var mıdır? Örneğin Türkiye’nin sanatçısı Devrim Erbil’i Antalya da daha geniş sanatsever çevrelerine nasıl tanıtabilirsiniz?
AKS’ı tam olarak bir müze, sanat galerisi vb. bir yapı olarak nitelendiremeyiz. AKS “hem Antalyalıları hem de kente gelen yerli ve yabancı konukları sanatın ve kültürün farklı renkleriyle buluşturmak amacıyla kurulan bir kültür sanat merkezidir”. Ülkemizde ve yurt dışında yer alan kamu - özel müzeler, sanat galerileri, kültür merkezlerinde olduğu gibi AKS’da da sergi giriş ücreti alınmaktadır (ücretsiz ve indirimli faydalanma koşulları sitemizde yer almaktadır). Ancak bunun sembolik bir ücret olması, tüm sanatseverlerin rahatlıkla ulaşabilmesinde engel teşkil etmemektedir. Projelerimiz ile tam olarak sağlanmak istenilen kent sakinlerinin AKS ile kaynaşması. Bu doğrultuda aylık takvimimizde farklı atölye çalışmalarından konsere, tiyatro oyunundan söyleşilere uzanan çeşitli ücretli/ücretsiz etkinliklere yer veriyoruz. Yine kafemizde uygulanan makul fiyat politikası AKS’ı cazip bir buluşma noktası haline getiriyor.
Kıymetli devlet sanatçımız Devrim Erbil, Çağdaş Türk Sanatı tarihinin yaşayan önemli temsilcilerinden biri. Onu daha yakından tanıyabilmek ve çocuklarının sanatındaki etkilerini gözlemleyebilmek adına rehberli sergi turları düzenliyoruz. Aylık programımızdaki turların yanı sıra okullar, STK’lar ile etkileşim halinde geniş kitlelere ulaşma arzusundayız. Yine beni çok heyecanlandıran tuval üzerine Devrim Erbil ağaçları konulu çocuk atölye programı planladık. Amacımız; çocukların keyifli vakit geçirirken Devrim hocanın teknikleri, hayatı, Türk sanat tarihine katkıları hakkında bilgi sahibi olmaları ve sanata yönelik ilgilerini teşvik etmek.
(Yazarın Notu: AKS'deki Devrim Erbil sergisi ile ilgili sevgili Aybüke Koçak Hanım ve AKS Sergiler Koordinatörü Yasemin Green hanımla yaptığım sergi turu paralelinde hemen sonrasında değerli Devrim Erbil hocamız ve değerli asistanı Neslihan Özkan hanımla sohbetimize dayanan yazım da çok yakında...)
ATSO'nun AKS Kaleiçi Evi de ayrı bir değer...
Evet, ATSO tarafından satın alınarak restore edilen ve Antalya Kültür Sanat’a devredilen AKS Kaleiçi Evi, 2017 yılından bu yana sergiler, konserler, söyleşiler gibi etkinliklerin düzenlendiği bir kültür merkezi olarak hizmet ediyor.Kaleiçi Evi şu an sergilere ev sahipliği yapıyor.
AKS’ da ki göreviniz ve sorumluluklarınızdan bahsedebilir miyiz? ...AKS gibi öncü, rol model gibi sıfatları ile önemli bir sanat mekânı ile ilgili geleceğe yönelik planlar nelerdir?
ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı Müdürü olarak görev yapmaktayım.
Kentlilere, öğrenci ve özellikle çocuklara yönelik sosyal sorumluluk ilkesi ile fırsat eşitliği sağlayarak kente katma değerde bulunacak proje ve planlarımız mevcut.
Şehirde kültür sanat etkileşimini artırmak ve sürekliliğini korumak adına kurumlar ile iş birliği proje çalışmalarımız sürüyor. Her türlü kültürel etkinlik ve sanatsal faaliyete AKS’ın güvenilir çatısında erişilebilirliğin devamlılığını sağlamak.
Bu önemli tanıtıcı sohbet için çok teşekkürler, size ve tüm AKS ekibine başarılar dilerim, yeni projeleri de heyecanla takip edeceğiz.
ATSO ile ilgili : https://www.atso.org.tr/
AKS ile ilgili : https://www.antalyakultursanat.org.tr/
Aybüke Koçak Kimdir?
Akdeniz Üniversitesi Büro Yönetimi ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümleri mezuniyeti sonrasında 2007 yılında T.M.M.O.B. Mimarlar Odası Antalya Şube’sinde iş hayatına başlayan Koçak, farklı kurumsal firmalarda görev aldı. Hürriyet Gazetesi’ndeki 11 yıllık hizmetinden sonra, Ocak 2024 itibariye ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı Müdürü olarak görev yapmaktadır.